Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs

Training voor docenten om op een goede manier kunt omgaan met lastig gedrag van leerlingen of ouders

Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs, training voor docenten

In het onderwijs word je regelmatig geconfronteerd met lastig gedrag. Gefrustreerde leerlingen, boze ouders, noem maar op. In de training Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs leer je hoe je als docent of mentor op een goede manier kunt omgaan met dat gedrag. De training helpt je om op een effectieve manier les te geven en de communicatie met je leerlingen te verbeteren. Nuttig omdat je leerlingen vaak maar één of twee keer in de week in groepsverband ziet en hierdoor bijvoorbeeld pesten pas in een laat stadium signaleert. Hierdoor kun je als docent pas ingrijpen op een moment dat de leerlingen van de groep al stelling hebben genomen. Hierdoor is het moeilijk het ontstane groepsgedrag te doorbreken. Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom iemand de confrontatie ontwijkt of juist altijd aangaat? Hoe komt het dat sommige mensen bepalend en meeslepend zijn en anderen zich juist aan iedere situatie kunnen aanpassen? Waarom spreekt de ene mens je meer aan dan de andere? Misschien zit het antwoord wel in de stijl van communiceren.

De training Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs is een training die heel dicht bij de dagelijkse onderwijspraktijk staat. In de training geven we aandacht aan de aspecten die vandaag de dag spelen in de communicatie tussen docent en leerling. Gedurende de training worden veel praktijksituaties van docenten gebruikt om te zorgen dat de training herkenbaar is. De sessies worden geleid door onze senior trainers die hun sporen in het onderwijs ruimschoots verdiend hebben.

De training is verdeeld over een aantal dagdelen waarbij elk onderwerp volop aan bod komt. Het is een op maat gemaakte training die wij incompany kunnen verzorgen. Om te zorgen dat het programma goed aansluit bij de wensen en verwachtingen, is er van tevoren een intensieve intake met de opdrachtgever.


 

De hele training duurt zes dagdelen. In overleg en afhankelijk van de wensen kunnen we dit inkorten. Het programma is vooral afgestemd op de ervaringen in het onderwijs, de praktijk van alledag en zoveel mogelijk op basis van eigen casussen van de school.

  • Gedrag van leerlingen dat erop wijst dat een leerling gepest wordt kunnen herkennen.
  • Groepsgedrag dat een aanwijzing vormt voor pestgedrag binnen een groep kunnen herkennen en beschrijven.
  • Tools kunnen inzetten om groepsvorming te bevorderen.
  • Didactische en pedagogische overwegingen kunnen maken om Flipping the Classroom in te zetten en op welke manier.
  • Inzicht hebben in de mogelijkheden en gevaren van social media en de gevolgen voor de communicatie tussen leerlingen.
  • Gebeurtenissen op social media tussen leerlingen kunnen signaleren en op in kunnen spelen.
  • Inzicht hebben in en kennis hebben van de stijlen van communiceren en welke het beste bij jou als docent past.

Docenten en mentoren in het onderwijs

2 tot 6 dagdelen afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever

8

16

Incompany of op een externe locatie

CRKBO, V&V. Op aanvraag ook leraarregister

Op basis van offerte, vrij van BTW

Optioneel

Nee

In goed overleg met de opdrachtgever