React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Verslag studiedag ‘Gedrag, Communicatie en Agressie’

01 mei 2013

Studiedag Gedrag, communicatie en agressie
Op 16 april 2013 vond studiedag 'Gedrag, Communicatie en Agressie, ziet u de samenhang?' te Breukelen plaats.

Totale Communicatie is een bekend begrip en ruim 15 jaar niet meer weg te denken binnen gehandicaptenzorg, speciaal onderwijs en gezinnen. Velen professionals hebben reeds jarenlang ervaring met het afstemmen van communicatie met een persoon met een beperking. Veelal vindt dit plaats door het maken van een (communicatie) profiel van de persoon met een beperking én van hun omgeving. Ontwikkelingen hebben plaatsgevonden als gevolg van nieuwe inzichten, theoretische kaders die gewijzigd zijn, praktische en succesvolle ervaringen met elkaar delen, verbreding van het netwerk en het samenwerken van partners binnen de zorg, onderwijs en andere instanties. Hetgeen ook geleid heeft tot samensmelten van expertise en begrippen bijvoorbeeld OC/TC.

De relatie die zo vanzelfsprekend is, namelijk alle gedrag = communicatie en juist daar waar sprake is van moeilijk verstaanbaar gedrag. Dat is het moment waarop goede samenwerking (integrale aanpak) van groot belang is tussen trainers TC, consulenten TEO en agressietrainers.

Tijdens deze goed bezochte dag hebben trainers Totale Communicatie, communicatiedeskundigen, consulenten ervaringsordening, logopedisten, opleidingsmanagers, trainers verbale en fysieke agressie en trainers in opleiding binnen zorg en onderwijs voor mensen met een verstandelijke beperking op unieke wijze ervaring uitgewisseld. 's Ochtends was er een plenair programma over de meest recente ontwikkelingen op inhoud, onderzoek en samenwerking. Zo stond er een update van het laatste communicatieprofiel- en plan in het bijzonder in relatie tot ervaringsordening en TC 2.0 centraal. Voor de pauze was er o.a. een paneldiscussie over TC 2.0 met Wilma Scheres, Saskia Voortman en Levien en Merlijn Timmers (TEO).
 

In de middag waren er workshops en lezingen over:

- Stress en de preventie van stress bij jezelf o.l.v. Mark van Dieren (REACT) en Gideon de Haan (Achilles)
- De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Totale Communicatie, website en onderzoek door Wilma Scheres
- De meerwaarde van het werken met trainingsacteurs
E-learning Omgaan met Moeilijk Verstaanbaar Gedrag, door Francoise Wiedenhoff (Learning Connected)
Verbale agressie: Communicatiemodel en ABCD methodiek door Geerard Baart (Kudding) en Steven van Voornveld (Kentalis)
Moeilijk verstaanbaar gedrag = Communicatie? door Frank Pieplenbosch (Rivas Academie)
Herkennen van pre-signalen bij agressie Reactie vanuit het “menselijk verdedigingssysteem” door Edward Kudding en Marike Postma (Kudding)
Humane begeleidingstechnieken (fysieke begeleiding) door Joop Hoornweg (Kentalis)

Voor het programma
is accreditatie aangevraagd bij: V&VN en Stichting ADAP (logopedisten)React Advies & Training

 

« Terug