React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

NS personeel steeds vaker fysiek bedreigd

16 dec 2014

De agressie tegen conducteurs en machinisten loopt de spuigaten uit. Maar liefst 64 procent van het treinpersoneel kreeg dit jaar te maken met fysiek geweld: van spugen tot zwaar fysiek geweld en bedreiging met een vuurwapen. Verbaal geweld is al helemaal aan de orde van de dag.

 

© anp.


Een conducteur werd door een agressieve reiziger uit de trein gegooid, diverse treinmedewerkers zijn bijna gewurgd, iemand kreeg urine in zijn gezicht, een ander werd beschoten. Een representatieve enquête van spoorvakbond VVMC onder bijna 900 leden geeft een onthutsend beeld van de dagelijkse gang van zaken op het spoor.

Schreeuwen en intimidatie komen dagelijks voor in de trein en op stations. Het spoorpersoneel is de gewelddadige incidenten beu en wil meer beveiliging én politie op stations en in treinen.

 

De NS, verreweg de grootste spoorvervoerder van Nederland, zegt niets te weten van een schiet-incident. Volgens het bedrijf is het 2 jaar geleden dat er een wurgpoging plaatsvond. Er wordt wel 'naar de keel gegrepen'. 3,5 procent van het personeel heeft zich in de eerste 11 maanden van dit jaar gemeld met letsel door geweld.

 

Uit de enquête, die in samenwerking met het AD werd gehouden, blijkt dat een derde van de conducteurs en machinisten door door alle ellende weleens ontslag heeft overwogen. Slechts 10 procent zegt zich tijdens het werk nooit onveilig te voelen. Vooral 's avonds en 's nachts regeert angst.
Schokkend


Elke dag wordt er een NS'er op zijn gezicht geslagen
Wim Eilert (vakbond VVMC)
Wim Eilert van vakbond VVMC noemt de uitkomsten van de enquête schokkend. ,,Elke dag wordt er een NS'er op zijn gezicht geslagen. De NS en de politiek moeten iets doen aan de veiligheid.''

 

Volgens NS-woordvoerder Edwin van Scherrenburg wordt er al alles aan gedaan en is op grote stations permanent politie aanwezig. Om zwartrijders te weren vinden veel spoormensen het hoog tijd dat alle toegangspoortjes op stations dichtgaan. Dat laatste wil ook de NS.React Advies & Training

 

« Terug