React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Mistgenerator vaker gebruikt als overvalpreventie

21 mei 2012
Steeds meer pomphouders, juweliers en andere ondernemers gebruiken een mistgenerator als wapen tegen overvallen.

Als beveiliging tegen nachtelijke diefstal heeft de mistgenerator zichzelf inmiddels wel bewezen. De dikke laag mist die binnen seconden ontstaat, doet overvallers ook meteen het hazenpad kiezen. Volgens Detailhandel Nederland zijn mistgeneratoren echter levensgevaarlijk en leiden ze tot onnodige slachtoffers.

Detailhandel Nederland stelt dat de mistgenerator of elk ander middel van verzet staat haaks op het principe van om geen geweld uit te lokken tijdens een overval. De brancheorganisatie plaatste naar aanleiding van dezelfde fatale overval op de juwelier in Den Haag een bericht op haar website waarin ze haar 110.000 leden een mistgenerator ontraadt. 

Sommige experts vinden de stellingname van Detailhandel Nederland onjuist. Zij zeggen dat er is nog nooit letsel bij mistbeveiliging als verdediging tegen een overval is ontstaan. Men is van mening dat winkeliers zich nu in elk geval kunnen beschermen. Bij dertien gevallen in Engeland is een positief effect aangetoond. In alle gevallen is de schade zeer beperkt gebleven of is er geen sprake van derving door de overval.

Ook is in Maastricht twee weken geleden succes geboekt. Twee overvallers lopen een Total tankstation binnen. Als beide mannen de balie hebben bereikt en eenmaal schieten, drukt de pompbediende op een knop en spuit plots een enorme mistwolk de ruimte binnen. De overvallers vluchten naar buiten, zonder buit.

Dit was een van de eerste keren dat in ons land de mistgenerator in de praktijk werd beproefd bij een overval en een voorbeeld van hoe mistbeveiliging werkt. Het doel  van de mistgenerator is de overvaller en het slachtoffer te scheiden en de criminelen een vrije uitweg te geven. Het apparaat hangt daarom achter in de winkel, zodat overvallers vanzelf naar de uitgang worden gedreven.


 

« Terug