React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Meer passagiers misdragen zich in vliegtuigen

01 aug 2015

De luchtvaartmaatschappijen in Nederland krijgen vaker te maken met wangedrag van passagiers aan boord. Daarbij wordt zelden geweld gebruikt, maar misdragingen komen steeds vaker voor.

De Inspectie Leefomgeving en Transport houdt het aantal meldingen van die incidenten bij. In 2012 waren dat er 541, in 2013 627 en vorig jaar 747.

NRC Handelsblad vroeg de cijfers over de afgelopen jaren op bij de overheidsdienst.

Alcohol, drugs

Er zijn verschillende vormen van misdragingen in vliegtuigen. Het komt voor dat mensen onder invloed van alcohol of drugs aan boord stappen, en er kan een conflict in het vliegtuig ontstaan. Het kan zijn dat iemand het rookverbod overtreedt of een betere plaats opeist zonder te willen bijbetalen.

KLM, Transavia en Arkefly hebben ieder een eigen aanpak van passagiers die over de schreef gaan. Alle hanteren een zwarte lijst, maar de criteria om van de lijst te worden afgevoerd en de periode dat iemand op de lijst blijft staan verschillen per maatschappij.

De Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) vindt dat op de luchthaven al moet worden gelet op passagiers die onder invloed zijn of zich agressief gedragen. Het personeel bij de veiligheidscheck en in winkels en bars zou het vluchtnummer van zo'n passagier moeten doorgeven. In de krant pleit de VNC voor de instelling van een meldpunt op luchthavens.m 

« Terug