React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Meer geweld in supermarkten?

02 apr 2014

Vakbond CNV Dienstenbond vreest meer agressie en geweld in supermarkten, nu er sinds begin dit jaar geen alcohol meer mag worden verkocht aan jongeren onder de achttien jaar.

 

Ruim de helft van het supermarktpersoneel verwacht meer agressie door de invoering van de nieuwe wet- en regelgeving. Dat schrijft de bond donderdag op basis van een eigen onderzoek.
''Verbaal en soms zelfs fysiek geweld zijn het gevolg van de vraag naar legitimatie. Klanten begrijpen de reden niet, willen niet meewerken en het leidt regelmatig tot discussie'', zegt CNV-onderhandelaar Fedde Monsma.

 

''Voor kassamedewerkers is het moeilijk te zien of een klant net wel of niet meer onder de legitimatieplicht valt. Daardoor vragen ze bijvoorbeeld 20-jarigen om een legitimatie, wat onbegrip oproept.''
Algehele legitimatieplicht
Monsma pleit daarom voor een algehele legitimatieplicht bij de verkoop van alcohol, om problemen te voorkomen. Ook wil hij dat supermarkten alle kassamedewerkers een speciale veiligheidstraining geven en dat de kassières die de alcohol afrekenen zelf ook minstens achttien jaar zijn.

Volgens het onderzoek van CNV heeft 16 procent van het supermarktpersoneel nu al wekelijks te maken met incidenten met betrekking tot de verkoop van alcohol. De bond heeft een meldpunt geopend om de situatie beter in kaart te kunnen brengen.


Door: ANP 

« Terug