React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Wat te doen met agressie tegen leraren?

31 jan 2019

Geweld tegen leraren is op steeds meer middelbare scholen aan de orde van de dag. Onlangs nog kreeg een onderwijsassistent van het Kennemer College in Heemskerk het aan de stok met een leerling die een kruk naar zijn hoofd gooide. Hij pakte de jongen bij zijn nekvel en de rest is geschiedenis.

Omdat het incident gefilmd was én op Dumpert werd geplaatst, voelde de school zich gedwongen om actie te ondernemen. In veel gevallen worden dit soort incidenten onder de tafel geveegd, maar met meer dan 600.000 views lukt dat niet meer. De school heeft besloten de onderwijsassistent “vrij te stellen van werk” tot zijn pensioen, dat op 1 februari ingaat.

Het probleem is groter

Jaarlijks worden tientallen leraren juridisch bijgestaan vanwege ongewenst fysiek contact of geweldsincidenten. 24 gevallen had de vakbond CNV in 2018. Maar, dit is slechts het topje van de ijsberg, want de meeste gevallen worden niet eens gemeld, maar binnenskamers opgelost.

Dat het erger ís, moge duidelijk zijn. Uit de Veiligheidsmonitor van het Ministerie van Onderwijs blijkt dat een vijfde van het onderwijzend personeel wel eens te maken krijgt met verbale agressie. 17 procent heeft last van ‘sociaal en materieel geweld’.

Hoe nu verder?

Wordt een leraar na een fysieke aanvaring met een leerling geschorst of op non-actief gesteld, dan is het probleem daarmee misschien alleen nog maar groter geworden. De school geeft hiermee aan dat de leraar fout zat met zijn actie en bovendien heeft de leerling geleerd dat zijn actie effect heeft gehad; de leraar is weggestuurd.

Omgaan met agressie in het onderwijs is niet gemakkelijk. Zo heerst er op sommige scholen de regel dat leraren leerlingen helemaal niet aan mogen raken. Maar dat kan best voor lastige situaties zorgen. Bijvoorbeeld als een leerling de klas uitgestuurd is, maar weigert om te vertrekken. Wat doe je dan? Misschien is een leraar in zo’n geval eerder geneigd om fysieke dwang te gebruiken en dus over de schreef te gaan. Leerlingen duidelijk maken wat de gevolgen zijn van hun acties, zou in zo’n geval kunnen helpen. Is een leerling onrust aan het stoken in de klas en loopt het uit de hand? Dan zou hij eigenlijk moeten weten dat zijn gedrag hem drie dagen schorsing op kan leveren. Maar of dat de situatie veel beter maakt...

Meer weten of iets doen aan agressie op school? Bekijk ons trainingsaanbod. 

« Terug