React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Honderd keer agressie personeel aanmeldcentra

04 aug 2015

Personeel van aanmeldcentra heeft structureel te maken met geweld van asielzoekers. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit interne verslagen, die de krant met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur heeft ingezien. Het gaat om intimidatie, scheldpartijen, bedreigingen en fysiek geweld.

 

Tussen 2012 en dit jaar waren er 300 gevallen van agressie tegen personeel in de aanmeldcentra in Ter Apel, Den Bosch, Zevenaar en Apeldoorn.

Het werkelijke aantal incidenten is waarschijnlijk groter, want incidenten in het aanmeldcentrum op Schiphol zijn niet meegeteld en ook worden niet alle incidenten door de medewerkers van de IND gemeld. 

 

Klein percentage

Vluchtelingenwerk noemt het triest dat IND-medewerkers geconfronteerd worden met agressie. Wel vindt de organisatie dat het relatief meevalt. "Het gaat om ongeveer honderd meldingen per jaar. Op 22.000 mensen die in 2014 asiel vroegen, is dat een heel klein percentage", zegt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk in de Volkskrant.

 

De VVD noemt het in een schriftelijke verklaring aan de krant ontoelaatbaar dat "mensen die stellen vluchteling te zijn en juist hun land hebben verlaten vanwege geweld hier onveilige situaties creëren voor anderen". De partij wil een debat met staatssecretaris Dijkhoff over de situatie in de aanmeldcentra. 

« Terug