React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Grensoverschrijdend gedrag in sportclubs

22 apr 2015

Een vernederend T-shirt moeten dragen met ‘lul van de week’ erop, is eerder uitzondering dan regel. Toch geeft 38 procent van de Vlamingen in een grootschalig onderzoek aan dat ze op jonge leeftijd in hun sportclub ooit te maken kregen met emotioneel grensoverschrijdend gedrag.

Het dragen van een vernederende T-shirt lijkt in de voetbalwereld eerder uitzondering dan regel. ‘Ik kom al lang niet meer op jeugdtrainingen, maar zoiets heb ik nog nooit gehoord’, zegt ex-voetballer Jan Mulder. ‘Over dit incident heb ik eigenlijk maar één ding te zeggen: stuur die man naar een dokter.’

Toch is grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van kinderen in de sport wel degelijk een probleem. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat gecoördineerd werd door het Internationaal Centrum Ethiek in de Sport (ICES).

De Universiteit Antwerpen ondervroeg tussen 2012 en 2014 vierduizend Vlaamse en Nederlandse volwassenen naar hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag in jeugdsport. 38 procent van de Vlamingen gaf toen aan dat ze op jonge leeftijd te maken hadden met psychisch grensoverschrijdend gedrag in de sportclub.

‘Het gaat dan over pesten, overdreven negatieve commentaar op prestaties of gewicht, scheldtirades, overmatig druk zetten, het opzettelijk negeren van bepaalde sporters, ernstige bedreigingen, intimidatie en misbruik’, aldus criminologe Tine Vertommen (UAntwerpen).

Bij negen procent ging het om ernstig grensoverschrijdend gedrag, zowel door de frequentie, als door de aard van de feiten. De criminologe benadrukt het belang van opleidingen voor trainers.

Bron site www.stopmetpesten.nl 

« Terug