React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Geweld en agressie tegen personeel in ziekenhuizen

29 apr 2012
Er is veel geweld en agressie tegen personeel in de Brabantse ziekenhuizen. Vorig jaar waren er meer dan vierhonderd incidenten, blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.

"Een patiënt heeft een infuuspaal naar mij gegooid", vertelt een verpleegkundige op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis in Den Bosch.

Agressie

Patiënten en bezoekers schelden, bespugen, mishandelen en bedreigen artsen en verpleegkundigen met de dood. In 2011 waren er ruim vierhonderd incidenten in de Brabantse ziekenhuizen.
Agressie komt in alle ziekenhuizen voor, blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Het is niet te zeggen waar het meeste geweld voorkomt, omdat de ziekenhuizen allemaal op hun eigen manier de meldingen registreren.

Topje van de ijsberg

De ruim vierhonderd incidenten lijken het topje van de ijsberg, want enkele ziekenhuizen registeren alleen fysiek en niet het verbaal geweld. Vooral op de spoedeisende hulp gaat het mis. "Patiënten of familieleden vinden vaak dat ze niet snel genoeg geholpen worden", vertelt een coördinator veiligheid van een ander Brabants ziekenhuis.
Steeds vaker breidt het geweld zich als een olievlek uit door het hele ziekenhuis. "Alle poliklinieken, telefonisten, de administratie die de facturen verwerken. Er is geen afdeling meer die niet te maken heeft gehad met geweld".

Bang voor represailles

De daders komen er bijna in alle gevallen mee weg. Slechts een handje vol verpleegkundige en artsen Brabant deed in 2011 aangifte. "We doen dat veel te weinig. We accepteren veel, veel meer dan ik in mijn privéleven zou doen", zegt een verpleegkundige. Volgens de ziekenhuizen zijn veel medewerkers zijn bang om naar de politie te stappen. Ze vrezen wraakacties van patiënten.
 

Zelfs kogelvrije vesten

Ziekenhuizen nemen verregaande maatregelen: kogelwerend glas, beveiligingscamera's, vluchtroutes, agressietrainingen voor bewakers en verpleegkundigen, et cetera.
Eén ziekenhuis heeft zelfs kogelvrije vesten aangeschaft. Het hoofd beveiliging zegt hierover: Onze beveiligers hebben ze al een paar keer gebruikt. Gelukkig is er niets mee gebeurd, maar het geeft ons personeel een veilig gevoel.'

Welk bureau op gebied van sociale veiligheid kiest u?

Kudding & Partners en REACT Advies & Training (fusiepartners) bieden training op gebied van sociale veiligheid.  Zij hebben diverse grote ziekenhuizen in hun portfolio.


 

« Terug