React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Ernstig agressie-incident bij NS

07 mar 2015

94 procent van de medewerkers van NS ondervond in 2014 agressie

 

Volgens de NS hadden in 2014 zevenhonderd en vierenzeventig medewerkers te maken met fysieke agressie.
Oftewel 6,6 procent van alle NS-werknemers. Eind vorig jaar deed spoorvakbond VVMC onderzoek naar de mate van agressie waarmee spoorwegpersoneel wordt geconfronteerd.
Uit een enquête onder 873 leden bleek dat 94 procent van alle medewerkers wel eens te maken krijgt met agressie.
Twee derde van de geënquêteerden gaf aan het slachtoffer te zijn geweest van fysiek geweld, zoals spugen en duwen.
Bedreiging, intimidatie en schreeuwen komen volgens het onderzoek dagelijks aan de orde.

 

De actualiteit van deze cijfers blijkt helaas wederom. In de nacht van 5/6 maart is een conductrice van de NS zo zwaar mishandeld aan haar gezicht dat ze voor diverse breuken geopereerd moest worden. Dat maakte de NS bekend via haar website. Naar aanleiding van het incident willen de NS en de vakbonden op korte termijn met de overheid gaan praten over extra veiligheidsmaatregelen. Pikant detail is dat de spoorwegpolitie vorig jaar juist is opgegaan in de nationale politie.

De toename van het geweld verweten de partijen onder andere aan het opgaan van de spoorwegpolitie in de Nationale Politie. Minister Opstelten ontkende toen dat de spoorwegen minder aandacht kregen. Ook zei hij toe niet te gaan korten op het aantal politiemensen dat aanwezig is op en rond stations en op de politieposten op de stations in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

 

Vorig jaar startte de NS nog een grote publiekscampagne, getiteld ‘Handen af van onze collega’s', om reizigers bewust maken van de problemen met agressie.

De NS zegt jaarlijks zelf 100 miljoen euro te investeren in het tegengaan van agressie, onder andere door een veiligheidscentrale 24 uur per dag te bemannen.React Advies & Training

 

« Terug