React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Eenderde van de raadsleden in Nederland krijgt te maken met agressie

27 feb 2014

Een derde van de raadsleden heeft weleens te maken gehad met agressie of geweld. Van hen heeft tien procent overwogen te stoppen met hun werk in de lokale politiek. Dat meldt Nieuwsuur op basis van eigen onderzoek.


VERBALE AGRESSIE MEEST VOORKOMEND
Alleen al de afgelopen drie weken zouden ernstige bedreigingen zijn geuit aan het adres van lokale politici. De meesten (56 procent) krijgen te maken met verbale agressie. Maar ook bedreiging en discriminatie komen veel voor. Zo zou 19 procent van de raadsleden bedreigd worden en 17 procent gediscrimineerd. In 5,5 procent van de gevallen vindt zelfs fysiek geweld plaats. Een raadslid zegt tegen Nieuwsuur:

 

“Tijdens een raadsvergadering is mijn huis, waar mijn vrouw alleen was, met eieren bekogeld. De politie was na halfuur ter plaatse. Ik weet wie het gedaan heeft, maar kan niet bewijzen.”

 

DE DREIGCULTUUR LIJKT OVERAL
Onze columnist Margriet Oostveen schreef vorige week al over het probleem, de dreigcultuur die alle lagen van de maatschappij lijkt te hebben bereikt.

De eerste kandidaat-raadsleden voor de gemeenteraadsverkiezingen haakten al af na bedreigingen: Mohamed el Bachiri van de Partij van de Eenheid in Zwijndrecht en Thijs Jansen van de VVD in Heemskerk. Vorige maand bedreigde een man burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, die niet voor het eerst onder bewaking moest worden gesteld. Die man zat in een psychiatrische kliniek. Maar de anderen?
Omroep Brabant zette gisteren wat voorbeelden van de laatste jaren uit de eigen regio op een rij – juist in zijn gewoonheid, met al die lokale namen, was het een huiveringwekkend rijtje.
De enquête van Nieuwsuur is verspreid door Raadslid.NU, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Ruim 2000 raadsleden deden mee. 

« Terug