React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Agressief gedrag en zweet bij kinderen

24 apr 2013

Agressie & zweetproductie


Kinderen die op eenjarige leeftijd weinig zweten in reactie op een enge situatie, zijn op driejarige leeftijd verbaal en lichamelijk vaak agressiever. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Cardiff University. Zij beschrijven de resultaten van hun onderzoek in Psychological Science, het tijdschrift van de Association for Psychological Science.
De hoeveelheid zweet, gemeten door middel van de huidgeleiding, wordt al langer in verband gebracht met aandoeningen en agressief gedrag bij kinderen en volwassenen.

Onderzoekers denken dat agressieve kinderen een minder sterke emotionele reactie ervaren op een angstige situatie dan hun leeftijdsgenootjes. Door die verminderde reactie op angst, vertonen deze kinderen ook vaker antisociaal gedrag.
Voor dit specifieke onderzoek bevestigde wetenschapper Stephanie van Goozen elektrodes op de voeten van eenjarige kinderen. Hiermee keek ze naar de huidgeleiding in rust, bij luide geluiden en na een ontmoeting met een enge robot. Twee jaar later verzamelde ze gegevens over het gedrag van de kinderen.

AgressieverEen eenjarige met minder huidgeleiding tijdens rust en de robotontmoeting, was op driejarige leeftijd zowel verbaal als lichamelijk agressiever. Opvallend was dat alle andere aspecten die de onderzoekers bekeken, bijvoorbeeld het door de moeder beoordeelde temperament van het kind, geen voorspeller bleken voor het gedrag. "Onze bevindingen laten zien dat het mogelijk is om probleemgedrag te voorspellen, lang voordat het gedrag zich openbaart", aldus Goozen. "Daarbij kunnen we door meer voorspellers te vinden wellicht ook effectieve preventieprogramma's ontwikkelen."

Advies & coaching

Kudding & Partners coacht en adviseert bij probleemgedrag én agressie bij kinderen of volwassenen met een beperking of stoornis. Hiertoe doen wij o.a. observaties op de werkvloer en geven wij gerichte en praktische adviezen.

REACT Advies & Training is sinds 2012 onderdeel van Kudding & Partners. 

« Terug