React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Agressie op straat

12 dec 2012
Sportvelden hebben een slechte reputatie, maar er gaapt een diepe kloof tussen beeld en werkelijkheid. Het is er over het algemeen een stuk veiliger dan op straat, in de horeca of in de trein.

Onderzoeksrapport 'Onwenselijk gedrag in de sport'

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van 11 sportbonden en KNHB (hockeybond), KNVB (voetbalbond) en sportkoepel NOC*NSF.
In het rapport worden sportbonden opgeroepen meer samen te werken en over de grenzen van hun eigen tak van sport heen te kijken. Ook moeten ze alert blijven op onwenselijk gedrag en daarover beleidsafspraken maken.

Een op de zes Nederlanders (17 procent) is tijdens amateurwedstrijden wel eens slachtoffer of getuige geweest van ongewenst gedrag, zo staat in het onderzoek.

Op straat (57 procent), in het openbaar vervoer (27 procent) en tijdens het uitgaan (33 procent) zijn dat er beduidend meer. Driekwart van de Nederlanders denkt toch dat agressie juist op en rond amateurvelden toeneemt.

Topberaad agressie in de sport

Uit respect voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die maandag is gecremeerd, werd tot dinsdag gewacht met publicatie van het onderzoek.
Over het geweld op en rond sportvelden vond dinsdagochtend in Den Haag topberaad plaats met ministers, sportbonden en vertegenwoordigers van politie en gemeenten.

Aangifte

Minister Edith Schippers van Sport roept iedereen op altijd aangifte te doen van geweld op de sportvelden.
''De politie heeft aangegeven dat ze dit soort aangiftes altijd en sneller in behandeling zal nemen'', zei Schippers dinsdag na het topberaad.
Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid en minister Bussemaker van Onderwijs waren ook aanwezig. Verder schuiven onder anderen de burgemeesters van de grote steden, de politie, de KNVB en sportkoepel NOC*NSF aan.
Schippers vindt dat alle betrokken partijen hun eigen rol moeten oppakken in de strijd tegen de agressie op de voetbalvelden.
''Er moet bij iedereen een tandje bij om gezag en autoriteit terug te brengen in de sport. Het is nu eenmaal niet mogelijk om een wet te maken die aan dit soort dingen in één klap een einde kan maken, anders had ik dat allang gedaan.''

Onze bijdrage aan geweldloze sport

React Advies & Training (onderdeel Kudding & Partners) is nauw betrokken bij de sport. Er werken bij ons diverse docenten Lichamelijke Opvoeding en coaches/trainers/docenten van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding.
Daarnaast werken wij nauw samen met het Kenniscentrum van de Hogeschool van Amsterdam (KIK).  Voorheen genaamd het Expertisecentrum Sport & Gezondheid (ESG).
Wij hebben ruime ervaring met agressietraining voor sportdocenten/trainers, agressieregulatie voor jongeren en agressiebeleid & management.


 

« Terug