React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Agressie in vliegtuigen neemt toe 985 incidenten in 2017

04 jan 2018

Aan boord van Nederlandse vliegtuigen gebeuren per dag ongeveer drie geweldsgerelateerde incidenten. Dit jaar waren er tot nu toe 985 van zulke voorvallen met lastige vliegtuigpassagiers, blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

 

Vorig jaar ging het om een vergelijkbaar aantal (988), maar in 2015 waren het er veel minder: 723. Passagiers worden agressief tegen cabinepersoneel of andere passagiers. Ze schelden, schreeuwen of slaan om zich heen. In ongeveer een derde van de gevallen is alcohol in het spel.

 

Luchtvaartvakbonden VNV en VNC willen dat er meer gebeurt om agressie tegen vliegtuigpersoneel aan te pakken. Het cabinepersoneel moet ingrijpen als iemand zich weer eens misdraagt. De vakbonden willen bijvoorbeeld dat Schiphol meer doet om te voorkomen dat reizigers dronken aan boord komen.

 

'Drankje hoort erbij'
Schiphol is het daar niet mee eens. "Een drankje op het vliegveld hoort erbij", laat de luchthaven in een reactie weten. "Wij zien dat mensen hier verantwoord mee omgaan. Excessief gedrag komt niet veel voor. Dat neemt niet weg dat het bijzonder vervelend is als het gebeurt."

 

Overigens kan KLM dronken of overlastgevende passagiers weigeren bij de gate. Mocht het hoog in de lucht alsnog uit de hand lopen, dan is de-escaleren het credo. Dus praten, praten, praten. En als zelfs dat niet werkt, zijn er altijd tiewraps aan boord. Met die plastic banden kan een passagier worden vastgezet. Zo iemand kan bij aankomst worden overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Hij riskeert dan strafrechtelijke vervolging. Ook hanteert KLM een zwarte lijst voor passagiers die het te bont hebben gemaakt.

 

Dit kan personeel doen tegen agressieve passagiers:

Filmpjes gemaakt met telefoons laten soms benarde situaties zien in een vliegtuig. Personeel kan dan ingrijpen.

 

Huilende purser
Wij spraken vandaag met oud-piloot Siem Nieuwenhuizen. In de 33 jaar dat hij de wereld over vloog, werd hij met verschillende gewelddadige incidenten geconfronteerd. "Zo stond er op een dag een huilende purser in de cockpit. Een Afrikaanse man was volledig door het lint gegaan."

RTL Nieuws

https://youtu.be/9WlXmnDYK-Y 

« Terug