React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

1 op de 4 werknemers beschimpt of geslagen!

27 okt 2015

Bijna een op de vier werknemers wordt jaarlijks de huid vol gescholden of zelfs in elkaar geslagen. Vooral zorgpersoneel, medewerkers bij woningcorporaties en winkelpersoneel moeten het ontgelden. Werkgevers doen te weinig om hun personeel te beschermen, wijst nieuw onderzoek van TNO uit.
Volgens TNO-onderzoeker Seth van den Bossche krijgen 1,6 miljoen medewerkers één of meerdere keren per jaar te maken met agressie en geweld, 200.000 werknemers zelfs vaak tot zeer vaak. Het gaat dan om klanten, passagiers, patiënten of leerlingen die medewerkers uitschelden, bespugen, schoppen of slaan, of erger: met een wapen te lijf gaan. In veruit de meeste gevallen gaat het om verbaal geweld. Maar ook dan kunnen de gevolgen groot zijn: slachtoffers ervaren meer stress dan niet-slachtoffers, hebben last van burnout-achtige klachten, minder werkplezier, en kunnen zelfs langdurig ziek worden.

 

Hardnekkig
Volgens TNO leidt agressie en geweld op de werkvloer tot 2,9 miljoen extra verzuimdagen per jaar. Dit betekent naar schatting zo'n 600 miljoen aan loondoorbetaling bij ziekte. Zelfs na twee jaar kampen slachtoffers nog met burnout-klachten. ,,Dit is een fors en hardnekkig probleem dat met gerichte aandacht wel verminderd kan worden," reageert Van den Bossche. Het is een probleem dat bedrijven nogal eens onderschatten, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Vaak realiseren werkgevers zich pas de ernst van de situatie, als er een zwaar incident heeft plaatsgevonden.

 

Bespuugd
,,Verbaal geweld maakt het niet minder erg, het blijft geweld," beklemtoont minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. ,,Als we het normaal gaan vinden, dat treinpersoneel wordt bespuugd, dan bevinden we ons op een hellend vlak." Asscher deed gisteren in de Melkweg in Amsterdam een oproep aan zestien bedrijven, waaronder NS, Hema, ING, GVB, Holland Casino en de ambulancedienst, gemeente Den Haag om hun aanpak en ervaringen méér te delen met andere bedrijven. In de hoop om zo het geweld op scholen, bij zorginstellingen, of woningcorporaties terug te dringen.  ,,Het blijkt dat een goed gecoördineerde aanpak werkt; het aantal zwaardere incidenten neemt dan af. Dat vind ik bemoedigend en daar moeten we op voortborduren."

 

Nazorg
Deze zestien bedrijven en organisaties hebben een paar dingen met elkaar gemeen. Ze maken in elk geval al jaren werk van voorkomen en omgaan met agressie. Hoe? Door personeel te trainen, medewerkers te stimuleren om elk incident te melden, en zorgen voor goede nazorg, mocht het toch misgaan. Bij NS bijvoorbeeld ontsnapt bijna geen enkele medewerker aan geweld. Elke dag wordt gemiddeld vier keer aangifte gedaan van agressie en geweld tegen een NS-medewerker. Opgeteld zijn dat er 1500 per jaar op meer dan 8000 incidenten. Zo becijferde eerder een speciaal NS-team dat de slachtoffers bijstaat.

 

Bodycams
Het spoorbedrijf heeft agenten neergezet op stations. Ook is het recent een proef gestart met bodycams. Een groep (externe) beveiligers en servicemedewerkers van de NS is uitgerust met een camera. De NS-veiligheidscentrale kan via de camera meekijken en met extra hulp inschakelen van bijvoorbeeld politie. Ook heeft het een speciale app ontwikkeld waarmee NS-personeel gemakkelijk aangifte kunnen doen. 

« Terug