React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

Waarom een agressieregulatietraining?

23 aug 2018

Mijn neefje is binnenkort jarig en ik moet een leuk cadeau voor hem zien te vinden. Op zich goed te doen, want hij is graag stoer en houdt van Star Wars en Marvel superhelden. Tijdens mijn zoektocht door het winkelcentrum van mijn woonplaats, stuit ik op een opvallend tafereel…

Terwijl ik langs de winkels loop, komt er een meisje in mijn richting lopen. Ze huilt. Door haar emoties lijkt ze weinig controle te hebben over haar stem waardoor ze wat luider praat. Ik hoor dat ze met haar moeder aan het bellen is. Ze zegt:

“En toen begon die mafkees zomaar ineens te slaan! Recht in haar gezicht!.”

Dicht achter haar loopt een ander meisje. Ik schat haar zo’n jaar of 16, met een enorm dik oog. Vlakbij hen loopt een dame in uniform van de Handhaving. Als dit trio eenmaal voorbij is gelopen zie ik het pas. Overal in de straat staan mensen te discussiëren en verbaasd om zich heen te kijken. Enkele tientallen meters verderop staat een mannelijke collega van de Handhaver. Hij is in gesprek, terwijl de halve straat toekijkt. Bij hem staat een in mijn optiek erg knappe jonge dame met een man, van naar ik schat, achterin de 20, maar dat is door zijn baard lastig in te schatten. Hij lijkt nogal opgefokt, blijft de hele tijd heen en weer bewegen en praat met veel handgebaren. Ik hoor hem zeggen:

“Ze moeten niet aan me zitten! Man, vrouw, maakt niet uit! Dan krijg je een pof!”

Wat er exact gebeurd is weet ik niet. Wel kan ik natuurlijk een inschatting maken. Ik vraag me gelijk af, wat moet er gebeurd zijn dat iemand zo boos wordt? Zelf heb ik als wedstrijdsporter veel gewerkt met mentale spanningen en weet ik heel goed mijn emoties in te kaderen, maar wat nou als je dat nooit geleerd hebt.

Iedereen is weleens boos. Iedereen is weleens geïrriteerd. Iedereen is weleens opgefokt. Niet iedereen geeft bij hoogoplopende emoties een ander een klap in het gezicht. Hoe komt het dan dat de ene persoon deze emoties of misschien zelfs agressie juist wel kan controleren en de andere persoon dit vrijwel nooit lijkt te lukken?

Bij REACT werken wij veel met emoties. Frustraties en agressie zijn emotie. Hoe kun je die emoties nu het beste controleren en jezelf leren beheersen?

Wie is jouw baas?

Aan de hand van meerdere sporten wordt een fysiek mentaal programma aangeboden. Tijdens dit programma worden onderwerpen behandeld zoals omgaan met agressie, sociale vaardigheden en moreel redeneren. Doordat er steeds meer jongeren en volwassen zijn die problemen hebben met zichzelf, anderen of de maatschappij, is er een behoefte ontstaan om deze jongeren hulp te bieden. Vaak gaat er lange tijd overheen voordat de jongeren de juiste hulp krijgen aangeboden van de verschillende instanties. Deze hulpvraag van de jongeren heeft er toe geleid dat wij ons de afgelopen 20 jaar zeer intensief hebben bezig gehouden met het ontwikkelen van een cursus agressieregulatie voor jongeren door middel van actieve werkvormen. 

Sport als middel

Sport, met name teamsporten en vecht- en verdedigingssporten (budo), lenen zich bij uitstek voor dit doel. Zaken zoals discipline en respect voor jezelf, de ander en jouw omgeving zijn randvoorwaarden bij deze sporten. Daarnaast vinden de meeste jongeren (budo)sport aantrekkelijk en uitdagend. Iemand die bij een situatie als hierboven geschetst, weet hoe hij zijn emoties kan reguleren, weet zeer waarschijnlijk een betere oplossing te vinden dan een ‘pof’ in het gezicht. Wij van REACT geloven er namelijk in dat het aanleren van de vaardigheden tijdens de cursus een middel zijn en niet het doel. Een betere en socialere houding met meer zelfvertrouwen en een positieve uitstraling, dat is het doel!

Onze training is met name bedoeld voor jongeren tussen de 10 en 25 jaar, maar ook voor volwassenen.
Over jongeren van 10 gesproken, ik moet verder zoeken naar een goed cadeau voor mijn stoere neefje. Ondertussen denk ik wat nu als we met deze cursus veel jongeren kunnen helpen. Ik weet zeker dat het voor velen een positieve verandering zal zijn. Wil jij agressieregulatietrainer (ART-trainer) worden? Jaarlijks verzorgen wij in het voor- en najaar een trainersopleiding. Meld je aan!

Redactie: Mark van Dieren
Auteur: Ruben Assmann 
Gecertificeerd agressietrainer, ART trainer - coach, 3-voudig wereldkampioen jiu-jitsu

 

« Terug