React Advies & Training

Specialist voor professionele aanpak van verbale en fysieke agressie en het verhogen van mentale weerbaarheid.

4 voordelen van een professioneel BedrijfsOpvang Team (BOT)

13 jun 2019

Steeds meer bedrijven kiezen voor een intern BedrijfsOpvang Team (ook wel BOT genoemd). Dit is een team van medewerkers dat laagdrempelige en toegankelijke zorg biedt bij schokkende gebeurtenissen. Maar wat zijn precies de voordelen van zo’n BOT? En hoe zorg je voor een professioneel team? In deze blog 4 belangrijke voordelen van een dergelijke opvang.

 

Ingrijpende situaties kunnen een enorme impact hebben op een persoon, of zelfs een complete organisatie. Een professioneel BedrijfsOpvang Team kan het verschil maken! Belangrijk in deze, is het woordje ‘professioneel’. De impact van een schokkende gebeurtenis mag in geen geval onderschat worden. Het is dan ook belangrijk dat medewerkers van een BOT de juiste training/opleiding volgen voordat ze aan de slag gaan. Is dat het geval, dan biedt een BOT een hoop voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een externe arbodienst.


Minder (langdurig) uitval door ziekte

Omdat een BedrijfsOpvang Team bestaat uit collega’s is de afstand tot het slachtoffer vaak veel minder groot. Ze weten wat er speelt binnen de organisatie en kunnen ze snel en heel
gericht steun en (na)zorg leveren. Juist die snelheid en doelgerichtheid kan een hoop problemen voorkomen. Heftige situaties kunnen leiden tot uitval of verminderde inzetbaarheid van medewerkers die met klachten kampen als een burn-out of een posttraumatisch-stresssyndroom. Klachten waar de meeste mensen niet binnen een paar dagen vanaf zijn. De mogelijkheid tot snel en gericht handelen van een BOT draagt heel veel bij aan het beperken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

 

Voordeliger dan een externe arbodienst

Naast het menselijke aspect en andere voordelen van een professioneel BedrijfsOpvang Team, is er ook nog een financieel voordeel voor een organisatie. Een BOT is namelijk vaak vele malen voordeliger dan een arbodienst die extern ingehuurd moet worden. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om de situatie intern op te lossen. Mocht het nodig zijn, dan weten de medewerkers van een BOT snel de juiste (professionele) hulp in te schakelen zodat de medewerker niet onnodig lang met klachten blijft rondlopen.

 

Persoonlijk en laagdrempelig voor collega’s

Naast het feit dat een arbodienst duurder is, is de drempel voor medewerkers om hulp te zoeken via een dergelijke organisatie vaak ook hoger. Het is nou eenmaal gemakkelijker om even bij een collega binnen te stappen, dan om contact op te nemen met een externe organisatie. Bovendien kan een BedrijfsOpvang Team vaak veel beter inschatten wat een collega nodig heeft. Ze kennen de cultuur, weten wat er speelt en hoe medewerkers het beste geholpen kunnen worden. Dat laatste is zeker het geval als de medewerkers in het BOT de uitgebreide op maat training van React Advies & Training hebben gevolgd. In deze training leren ze niet alleen de theorie van bijvoorbeeld een posttraumatisch stresssyndroom of specifieke gesprekstechnieken. Maar gaan ze ook aan de slag met de praktijk. Bijvoorbeeld door met een trainingsacteur te oefenen in het opvangen van een collega na een ingrijpende gebeurtenis. Er wordt o.a. gewerkt met de Richtlijn Psychosociale Ondersteuning Medewerker en het 3-gesprekken model.

 

Het geeft de bedrijfscultuur een boost

Een BOT draagt bij aan een gezonde werkcultuur, omdat het de motivatie en betrokkenheid van medewerkers verhoogt. Dit komt met name omdat medewerkers weten dat ze snel en vakkundig ondersteund worden bij eventuele problemen. Het stimuleert een bedrijfscultuur waarin mensen weten dat veel klachten en de consequenties van ingrijpende situaties te voorkomen zijn. Een voorwaarde hiervan is wel dat de rollen in de BOT duidelijk zijn vastgelegd en dat iedere teamlid weet wat er van hem/haar verwacht wordt.

 

De training BedrijfsOpvang Team van React Advies & Training duurt minimaal 2 dagen en richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden en technieken om medewerkers op een goede manier ondersteuning en opvang te bieden. Nazorg wordt daarbij uiteraard niet vergeten. De precieze inhoud van de training wordt op maat bepaald in goed overleg met de opdrachtgever. Lees meer over de training op onze website of neem rechtstreeks contact met ons op via .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) of 06 - 47 000 675.

 

« Terug